Vormen Transferdruk

Wanneer het gaat om transferdruk dan wordt er eerst op een drager, meestal papier of folie, bedrukt of geprint. Deze drager wordt door middel van een hoge temperatuur op het artikel gedrukt. De hitte en de druk zorgen ervoor dat de bedrukking op het transferpapier loslaat en zich hecht op het artikel. Er zijn verschillende soorten transfers:

  • Zeefdruk transfers
  • Digitale transfers
  • Flex transfers
  • Sublimatie transfers

De vraag naar transfers groeit. Dit omdat producten steeds complexer worden om te bedrukken, door de vorm maar ook omdat de bedrukking steeds meer kleuren bevat.

  • Zeefdruk transfers

Met zeefdruk drukken we in spiegelbeeld kleur voor kleur op speciaal papier. Als laatste wordt er een lijmlaag gedrukt. Deze techniek is ideaal voor grove materialen, maar ook als er meerdere kleuren aanwezig zijn. Zeefdruk is niet van invloed op de kleur van het product omdat de inkt op het materiaal ligt. Daarnaast kunnen kleine details eenvoudig worden gedrukt. Doordat er als laatste een lijmlaag wordt bedrukt en de bedrukking op het product ligt kan deze voelbaar- en zichtbaar zijn, dit is afhankelijk van het soort product.

  • Digitale transfers

Bij digitale transfers maakt het niet uit hoeveel kleur je bedrukking bevat. Digitale transfers zijn zelfs geschikt voor hoge kwaliteit kleurenfoto’s. De bedrukking wordt digitaal gedrukt op een drager. Op dit moment is de meest gebruikte digitale transfer, de plottertransfer. Hierbij wordt op een ondergrond lijm en witte inkt gedrukt, waarna de contouren van het logo uitgesneden worden en op het artikel geperst. De digitale transfer is ideaal voor kleine oplages en hoge resolutie bedrukkingen. Echter zitten er ook minpunten aan digitale transfers. Witte onbedrukte delen dienen verwijderd te worden, dit omdat er op een witte ondergrond wordt geprint. Daarnaast wordt er in full colour gedrukt waardoor exacte PMS-kleuren niet geprint kunnen worden.

  • Flex transfers

Bij flex transfers wordt het ontwerp per kleur uitgesneden uit speciale folie en vervolgens op kleding geperst. Hierbij is een grote variatie aan kleuren mogelijk en ook speciale effecten als goud, neon, glitter en reflectie. Flex transfers zijn zeer geschikt voor kleine aantallen of het personaliseren van kleding, denk hierbij aan rugnummers of namen op sportkleding.

  • Sublimatie transfers

Bij sublimatie transfers wordt het logo in spiegelbeeld met speciale inkt geprint op een papieren drager. Met behulp van een pers wordt ook hier op hoge temperatuur de bedrukking aangebracht op het geschenk. Tijdens de bedrukking wordt de inkt omgezet in een gas dat het materiaal kleurt. Doordat er wordt gedrukt in full colour kunnen ook hier exacte PMS-kleuren niet toegepast worden, wit is uitgesloten. De bedrukking is niet voelbaar en kan op hoge temperaturen gewassen worden. Sublimatie transfers worden voornamelijk toegepast op keramiek, textiel en speciale geschenken als muismatten, caps en tassen etc. Sublimatie is op textiel droogtrommel- en vaatwasmachine bestendig.